Opis forum
Drodzy sąsiedzi chciałem poruszyć bardzo ważny temat, a mianowicie sprzątanie naszego nowego bloku. Rozumiem, że blok jest zamieszkały tylko przez część właścicieli ale jeżeli nie zareagujemy w porę zapuścimy blok, a co gorsze zniszczymy pewne elementy. Już zauważyłem osobiście porysowane czarne płytki w kilku miejscach od zbyt dużej ilości przenoszonego piachu i kurzu. Jeżeli nie mamy jeszcze firmy na stałe może warto pomyśleć na początek o firmie, która przynajmniej raz w tygodniu zamiecie cały budynek, zmyje na mokro podłogę, przetrze kurze itp. Do tego możemy dołączyć skoszenie ogródka wspólnego - temat poruszany przez Panią Kasię C.
Budynek już niebawem (sierpień) zacznie normalne funkcjonowanie, tzn będzie miał administratora, firmę sprzątającą itd. Natomiast chciałbym zauważyć że można się wykazać inicjatywą i sprzątnąć przynajmniej poziom klatki schodowej na której mamy mieszkanie. Sam osobiście kilka razy zamiatałem schody z 3 piętra do parteru. Zauważyłem że są też inni lokatorzy którzy wykazują taką inicjatywę na 3 i 1 piętrze.
Szanowni sąsiedzi,
Jak słusznie zauważył pan Marcin, nasz blok wymaga sprzątnięcia. Dlatego wychodzę z inicjatywą abyśmy wspólnie sprzątnęli przed tym jak wejdzie tu jakaś firma na stałe. Byłoby miło gdyby dołączyła przynajmniej jedna osoba z każdego piętra. Proponuję aby osoby zainteresowane sprzątnęły własne piętro plus schody do piętra niżej. Parter moglibyśmy jakoś podzielić w zależności od ilości chętnych. Termin nie musi być wspólny, każdy kiedy może. Zgłaszam się jako chętny. Ktoś dołączy?
Pozdrawiam,
Dariusz W.
Ostatnio edytowany przez dareq (2014-07-10 18:02:20)
Witam serdecznie,
Mimo, że nasz blok jest już całkiem często i dobrze sprzątany, podłoga na klatce dość szybko się brudzi. Jest już jesień i wkrótce zaczną się pewnie deszcze, co sprawi, że dodatkowo będzie wnosić się błoto. W związku z tym chciałbym zaproponować położenie jakiejś porządnej wycieraczki/wycieraczek np. w tzw. Wiatrołapie lub/i na zewnątrz przed wejściem, żeby błoto zostawało na wycieraczce (zwłaszcza zaraz po sprzątaniu). Sam osobiście jestem posiadaczem takiego sprzętu kupionego za dychę w Leroy Merlin, który z przyjemnością mogę udostępnić w ramach czynu społecznego, ale jest to raczej mała wycieraczka do mieszkania, a wydaje mi się, że lepiej byłoby „zainwestować” raczej w taką dużą jakie się kładzie przed wejściami do budynków użyteczności publicznej. Np. w rzeczonym Leroy Merlin wycieraczek tego typu jest do wyboru do koloru i są tanie, więc będą to pewnie jakieś przysłowiowe grosze na członka Wspólnoty. Chyba trzeba byłoby to skonsultować z Panem administratorem, czy nie będzie problemów np. z blokowaniem otwierających się drzwi itp. i wyłuskać pieniążki na ten cel, choćby z funduszu Wspólnoty. Co Państwo sądzicie o tym pomyśle?
Pozdrawiam
Paweł